Maldivy sú skutočným ostrovným a podmorským rajom

V AKOM OBDOBÍ CESTOVAŤ NA MALDIVY

Maldivy sú tropickým rajom ležiacim v Indickom oceáne, južne od Indie. Tento nádherný ostrovný národný pozostáva z 26 atolov tvorených viac ako 1000 koralovými ostrovmi. Vďaka svojej polohe blízko rovníka sa Maldivy tešia celoročne stabilnému a príjemnému počasiu, ktorého hlavné črty určujú dve monzúnové obdobia.


Ročné obdobia

Ročné obdobia na Maldivách sa výrazne líšia od tých, ktoré poznáme zo strednej Európy. V podstate tu možno hovoriť o dvoch hlavných sezónach, ktoré sú definované smerom prúdenia monzúnových vetrov:

1. Suché obdobie (severovýchodný monzún) - trvá od novembra do apríla. Je charakterizované nižšími úhrnmi zrážok (cca 50-100 mm mesačne), nižšou vlhkosťou vzduchu a väčším množstvom slnečných dní. Priemerné denné teploty sa pohybujú od 25°C v noci do 30°C cez deň. Vďaka priaznivým podmienkam je toto obdobie považované za najlepší čas na návštevu Maldív.

2. Daždivé obdobie (juhozápadný monzún) - trvá od mája do októbra. Pre toto obdobie sú typické častejšie a intenzívnejšie zrážky (100-250 mm mesačne), vyššia vlhkosť vzduchu a viac zamračených dní. Teploty sú podobné ako počas suchej sezóny. Počas juhozápadného monzúnu sa môžu vyskytnúť aj krátkodobé ale intenzívne búrky.


Teploty

Napriek sezónnym výkyvom v množstve zrážok sú priemerné teploty na Maldivách po celý rok veľmi stabilné a pohybujú sa medzi 25-30°C. Vďaka teplému tropickému podnebiu príjemne vysoké teploty pretrvávajú aj počas nocí. Teplota oceánu je tiež celoročne veľmi prívetivá a kolíše sa v rozmedzí 28-30°C.


Najvhodnejšie obdobie na cestovanie

Najvhodnejšie obdobie na dovolenku na Maldivách je jednoznačne počas suchej sezóny od novembra do apríla. Vtedy je počasie stabilnejšie a prevláda slnečné počasie s minimom zrážok. More je zvyčajne pokojnejšie a jeho viditeľnosť je vynikajúca, čo ocenia najmä milovníci potápania a šnorchlovania. Špičkou sezóny sú mesiace december až marec. Treba však počítať s tým, že počas tejto doby sú ceny zvyčajne najvyššie a ostrovy viac zaplnené turistami.

Máj až október, čiže obdobie daždivého monzúnu, je z pohľadu počasia menej stabilné a atraktívne. Zrážky sú síce častejšie a výdatnejšie, avšak zvyčajne trvajú len krátko a striedajú sa s obdobiami slnečného počasia. Často sa jedná len o krátke intenzívne prehánky či búrky, po ktorých sa počasie rýchlo umúdri. Vďaka tomu je možné si vychutnať príjemnú dovolenku na Maldivách v podstate po celý rok. Veľkou výhodou mimosezóny sú nižšie ceny ubytovania a menej preplnené rezorty, čo môže byť pre niektorých cestovateľov veľmi lákavé.


Počasie podľa mesiacov

Nasledujúca tabuľka zhŕňa priemerné hodnoty teploty vzduchu, vody, zrážok a slnečných hodín v jednotlivých mesiacoch:

MesiacTeplota vzduchu (°C)Teplota vody (°C)Zrážky (mm)Slnečné hodiny
Január2728759
Február2828509
Marec2829759
Apríl29301008
Máj29302257
Jún28292007
Júl28292007
August28292257
September28292507
Október28292507
November28292258
December27282508

Ako vidno z údajov, priemerné teploty sú naozaj konzistentné a príjemné po celý rok. Zreteľne však vidieť obrovský rozdiel v množstve zrážok a slnečných hodín medzi suchou a daždivou sezónou.


Záleží na vašich preferenciách

Vybrať si správne načasovanie dovolenky na Maldivách závisí od vašich osobných preferencií. Ak uprednostňujete pokojnejšie more, dlhé hodiny slnečného svitu, menej zrážok a nevadí vám vyššia koncentrácia turistov, jednoznačne zvoľte november až apríl. Ak vám neprekážajú občasné dažde a zaujímajú vás nižšie ceny, pokojne sa vyberte aj počas monzúnového obdobia.


Vlhkosť vzduchu

V každom prípade sa však pripravte na pomerne vysokú vlhkosť vzduchu, ktorá sa počas roka pohybuje medzi 75-80%. Vďaka stabilným teplotám a príjemným veterným podmienkam je však prostredie dobre znesiteľné. Od mája do októbra sa môžete tešiť na intenzívnejšie a osviežujúce monzúnové vetry.


Prílev a odliv

Okrem zrážok a vetra existujú ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vašu dovolenku na Maldivách. Patrí medzi ne napríklad prílev a odliv, ktoré významne ovplyvňujú vzhľad pláží - pri odlive sú pláže širšie, pri prílive užšie. Taktiež poloha rezortu na tom-ktorom atole môže znamenať mierne odlišné prejavy sezónnych zmien počasia. Severnejšie atoly zvyčajne zažívajú viac zrážok než južnejšie.


Najvyššie teploty vzduchu

Najvyššie teploty namerané na Maldivách dosahujú až 35 stupňov Celzia, hoci takéto extrémy sú počas roka skôr výnimočné. Aj počas daždivej sezóny môžu byť niektoré dni úplne bez zrážok. Naopak, príležitostné prehánky sa môžu objaviť aj počas suchého obdobia, najmä na jeho začiatku a konci.


Cestovať môžete kedykoľvek

Maldivy vás očaria nádhernými tyrkysovými lagúnami, bielymi piesočnatými plážami a bohatým podmorským životom po celý rok. Z pohľadu počasia je síce za najlepšiu sezónu považované obdobie od novembra do apríla, avšak v konečnom dôsledku sa tu dá príjemná dovolenka stráviť prakticky kedykoľvek.

Očarujúca tropická klíma Maldív ponúka celoročné teplo, dostatok slnečných lúčov a priezračné teplé more ideálne na kúpanie, potápanie a vodné športy. Každá sezóna tu má svoje čaro a záleží len na preferenciách návštevníka, či uprednostní pokojnejšie a slnečnejšie počasie suchej sezóny alebo ho zlákajú nižšie ceny a menšie davy mimosezóny. Tak či onak, Maldivy sú zaručenou voľbou pre dokonalú exotickú dovolenku.

xNeviete nájsť čo hľadáte?
Vypracujeme Vám ponuku.